Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? …
Corona steunmaatregelen
Het Coronavirus grijpt om zich heen. Forse maatregelen zijn nodig in het belang van de gezondheid van allen. Deze maatregelen hebben grote impact op de sociale en economische situatie van bedrijven, ondernemers en werknemers. Het kabinet heeft inmiddels een aantal maatregelen getroffen om zelfstandig ondernemers die in de problemen zijn gekomen als gevolg van de Corona-crisis, financieel te ondersteunen. Via deze pagina houden wij jullie op de hoogte van deze steunmaatregelen.
Inhoud
- Tijdelijke overbrugginsregeling zelfstandig ondernemers 3 (Tozo3): (vanaf 1 oktober 2020)
- Aanvragen TVL Q4 vanaf 25 november 2020
- Klein Krediet Corona (KKC)
- Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes
- Uitstel aflossing leningen / hypotheken
- Algemeen
- Veelgestelde vragen
Corona-calculator VNO-NVW en MKB-Nederland: naar de calculator
Tozo 3: vanaf 1 oktober
De Tijdelijke overbrugginsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) krijgt opnieuw een vervolg, met aangepaste voorwaarden. Binnen het derde steunpakket loopt de Tozo 3 door tot eind juni 2021. De regeling is aan te vragen tussen 1 oktober 2020 en 30 juni 2021. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis.
De regeling bestaat uit:
- Een inkomensondersteuning voor levensonderhoud, deze vult het huishoudinkomen aan tot het sociaal minimum.
- Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro.
Net als bij de Tozo 1 en 2 neemt je woongemeente de aanvraag in behandeling. De startdatum van de aanvraagmogelijkheid kan per gemeente verschillen. Net als bij Tozo 2 geldt er een partnertoets (er wordt gekeken naar het inkomen van je partner).
Lees hier meer over de voorwaarden van de Tozo 3.
Aanvragen TVL Q4 vanaf 25 november
De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Aanvragen van TVL Q4 2020 kan van 25 november 2020 12.00 uur tot en met 29 januari 2021 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Je vindt de SBI-code waarvoor je TVL aanvraagt in de adviestool TVL bij RVO. Wijzigen van je SBI-code in het KVK Handelsregister heeft geen invloed op je aanvraag TVL.
De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Verplicht gesloten horecaondernemingen ontvangen de opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) bovenop TVL. Voor ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche komt een aanvullende TVL-subsidie.
Meer informatie vind je hier
Klein Krediet Corona (KKC)
De KKC is opgetuigd voor bedrijven die moeite hebben aan relatief klein krediet te komen. Doordat de staat met de KKC voor een aanzienlijk deel voor de leningen garant staat, is het risico voor banken en andere financiers om geld uit te lenen kleiner. Krediet krijgen is daardoor eenvoudiger. Binnen de KKC-regeling staat de overheid voor 95% garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro, de rest van het risico ligt bij de financiers. Ondernemers betalen 2% vergoedingspremie aan de staat.
Hoe doe je een aanvraag? Aanvragen van de KCC-regeling doe je niet zelf. Je kunt een geaccrediteerde (toegelaten) financier (meestal je bank) vragen van de regeling gebruik te maken. Aanvragen kan tot en met 30 juni 2021. Meer over de aanvraagprocedure en de voorwaarden lees je hier.
Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)
De Belastingdienst heeft een flink aantal regelingen om de administratieve en financiële lasten voor ondernemers te verlichten. De tijdelijke maatregelen zijn onder meer gericht op uitstel van betaling van bijvoorbeeld inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Uitstel van verschillende belastingen kun je aanvragen via 1 formulier. Aanvragen van uitstel was mogelijk tot 1 januari 2021. Heb je al eerder een uitstel van betaling aangevraagd? Dan kun je het uitstel verlengen tot en met 31 december 2020.
Bij een aantal andere tijdelijke regelingen stelt de Belastingdienst zich coulanter op dan gebruikelijk, bijvoorbeeld bij de deblokkering van de G-rekening, het nagenoeg opschorten van de invorderingsrente en coulance voor ondernemers die hun administratieve verplichtingen ten aanzien van loonheffingen niet kunnen nakomen.
Uitstel aflossing leningen / hypotheken
De grootste banken hebben besloten om 6 maanden uitstel van aflossing van lopende leningen mogelijk te maken voor zakelijke klanten. Ook is het bij verschillende banken mogelijk aflossing van de hypotheek enkele maanden uit te stellen. Hieronder een lijst met verwijzingen, waarbij we geen toelichting erbij zetten omdat de teksten op de achterliggende pagina’s vaak ververst worden.
ABN AMRO (privé): naar de website
ABN AMRO (zakelijk): naar de website
Rabobank (privé): naar de website
Rabobank (zakelijk): naar de website
ING Bank (privé): naar de website
ING Bank (zakelijk): naar de website
Algemeen
Veelgestelde vragen over financiële maatregelen van de Overheid kan je hier vinden: naar de website
Veelgestelde vragen
Het gaat er niet om of je wel of niet kan werken. Het gaat er om of je minder inkomsten hebt als gevolg van de coronacrisis. Heb je minder inkomsten, dan heb je recht op BBZ. Het is niet noodzakelijk dat je inkomsten onder het bijstandsniveau komen om gebruik te maken van deze regeling.
Ja!
De meeste gemeenten hebben besloten dat je nu al een aanvraag kan indienen. Kijk op de website van de gemeente voor het vinden van een aanvraagformulier. Of bel de gemeente op als je niets kan vinden op de website. Wacht niet te lang, want de gemeenten zullen het heel erg druk krijgen met het risico dat je lang moet wachten op een voorschot op de uitkering.
Wij adviseren jouw boekhouder te vragen dat voor je te regelen met de Belastingdienst. Hij weet het beste hoe dat te doen.
Bij de gemeente kan je via de tijdelijke overbruggingsregeling een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen tot maximaal € 10.157.
Ja, de banken hebben besloten om zakelijke klanten een uitstel van 6 maanden te geven voor aflossingen. Neem contact op met je bank om dit te regelen.
Heb je door de coronacrisis in 2020 moeite om aan de 1.225 uur (het zogenaamde ‘urencriterium’) te komen? Voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 september 2020 mag je er van uit gaan dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan. Daarmee heb je de eerste 744 uur al binnen. Als je aan het urencriterium voldoet heb je recht op extra aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en de oudedagsreserve.
Uiteraard krijg je dan een uitkering. Waar het om gaat is of je ziek bent. Of dat corona is of iets anders maakt niet uit.
Er zijn geen plannen om de zelfstandigenaftrek dit jaar te verhogen, danwel te verlagen. Alles is afhankelijk van de crisis en hoe lang die nog gaat duren.
Ja, je kunt zelf uitstel van betaling vragen bij de Belastingdienst. Je moet dan een brief sturen dat je uitstel van betaling wil krijgen in verband met het corona-virus. Je hebt hiervoor geen derdenverklaring nodig.
Ondernemers kunnen uitstel krijgen voor het betalen van de waterschapsbelasting. Het uitstel betreft 3 tot 6 maanden. Een aantal waterschappen heeft besloten de invordering van de waterschapsbelasting per direct stop te zetten. Neem contact op met jouw waterschap om uitstel te krijgen. Inmiddels is er ook versoepeling voor het betalen van de overige gemeentelijke belastingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de OZB en de toeristenbelasting.
Algemene regels zijn:
- Voor openstaande aanslagen worden nu geen extra invorderingsmaatregelen genomen zoals het toezenden van aanmaningen of dwangbevelen.
- Aanslagen die per automatische incasso worden afgegeven lopen gewoon door. Ingeval van financiele problemen kan de afschrijving worden gestorneerd.
- Bij betalingsmoeilijkheden kun je om uitstel van betaling verzoeken.
Ga naar de website van je eigen gemeente voor meer informatie.
Dat hangt af van wat je met je opdrachtgevers hebt afgesproken in de overeenkomst of in je algemene voorwaarden. De gevolgen van het niet-nakomen van een verbintenis worden beschreven in de artikelen 74 en verder van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Komt iemand een overeenkomst niet na? Dan kan diegene uiteindelijk schadeplichtig zijn.
Contact
Heb je nog vragen aan ons? Kijk hier voor onze contactgegevens. Je kan je vraag ook via onze Facebookpagina stellen.